Travhoppa för lydnad

- Hästar behöver bli mer uppmärksamma. Vi tränare vill variera vår träning för att det ska bli allsidigt. Här får du in styrka, teknik och snabbhet. Travhoppning är inte så enkelt, säger Ann Hellström, B-tränare i hoppning.
Den som ridit "mittemellanlänge" brukar tycka att travhoppning är för nybörjare.
- Men de rutinerade vet att det är svårare än att hoppa i galopp, säger Ann.
Veckans övning passar bra när man är lite osäker eftersom bommarna gör så att hästen kommer rätt. Därför kan man höja kryssoxrarna utan att eleven behöver bli osäker.
- Ryttaren kan fokusera på sits och balans, hästen ska göra jobbet. Ryttaren måste lära sig att planera, se vägen och anpassa tempot efter de olika uppgifterna. Du ska ha ett grundtempo i traven som du kan reglera ur, säger Ann.
Hon vill att ryttarna alltid ska tänka ett steg till efter att själva hindret är avklarat. 
- Det är viktigt att man inte bara hoppar det hindret utan fortsätter att jobba så att hästen inte lär sig att när den hoppat ett hinder får den sakta av. Arbeta hästen för att få den att fortsätta. Sakta av själv så att inte hästen bestämmer.
 
Gör så här: 
Rid fram i alla gångarter på raka och böjda spår i båda varven.
 
A. Börja med (1) och (2) i trav. Gå på travbommarna. Du ska kunna få hästen runt innerskänkeln och få den rak. 
- Det är inte helt lätt. Man kan tycka att det inte är så märkvärdigt att rida över ett par bommar, men tyvärr är det ju det, säger Ann.
Du ska ha hästen rak före, över och efter bommarna och därefter vända. Det ska inte glappa i tygeln. Få hästen aktiv i ytter bak, tänk var den hamna i svängen så att den inte springer på dubbla spår, rama in den. 
- Hästen ska inte "släppa" i svängen och den ska vara rak efter att ha svängt. 
Lägg sedan till travhopp på en liten kryssoxer. Håll stödet och pressa ut hästen efteråt så att du kommer utanför studsen.
 
B. Hoppa studsserien (3) en eller två gånger så att hästen vänjer sig. Kom inte i för högt tempo, men använd dig av hästens galopp så att den får jobba med serien. Håll dig i mitten, låt inte hästen trilla in efteråt.
- Som tränare kan man fokusera på ryttarens sits och inverkan eftersom hästen själv gör jobbet på studsen.
 
C. Bommarna vid (4) hjälper hästen att komma rätt så att den inte kommer in i botten eller för långt ifrån. 
- Eleven får en uppfattning om hur det ska kännas, för det blir ofta jämnt och rytmiskt. Även om hästen kommer fel på första bommen brukar den rätta sig så att den ligger helt rätt mot hindret. 
Lägg volter här och där, fortsätt i galopp. Du kan bryta av och lägga in travbommarna. Om hästen inte byter, landa i balans, bryt av, fatta ny galopp och arbeta vidare.
 
D. Börja med trav över (1) och (2), fatta eller bibehåll galopp, det gäller att du har hästen framför skänkeln så att den fortsätter i galopp efter hindret. Jobba igenom studsen (3), få hästen i balans, vänd in på bommarna och oxern (4), bryt av till trav, gå över bommarna och kör hela serien en gång till.

 

 

Syfte: 
Träna ryttarens förmåga att variera ridningen och att göra övergångar och tempoväxlingar på bestämda ställen. Hästen blir mer uppmärksam på ryttarens hjälper.
 
Svårighetsgrad: 
Medel till avancerad. Hästen bör ha kommit lite längre i sin utbildning för att gå den här övningen. Ryttaren måste också ha kommit lite längre, det gäller att planera.

 

För unghäst:
Om du har unghäst kan du göra varje bit för sig, men inte koppla ihop dem. Om hästen är väldigt ung kan infångare hjälpa. Och galoppbommar snett igenom kan vara lite överkurs på en ung häst, ta den övningen på ett rakt spår längs väggen.

 

Tänk på det här: 
Rid rytmiskt och taktmässigt i övergångarna.

 

 

 
 
 


Källa : http://www.hippson.se/ridovningar/travhoppa-for-lydnad.htm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0